Artykuły: Kulinaria
• Najprostszy sernik wielkanocny
Święta Wielkiejnocy to czas intensywnych przygotowań, szczególnie dla tych, którzy przygotowują ich część kulinarną. Skoro Święta, to także czas...
2022-04-15
• Świąteczne przepisy - pasztet
Pasztet wielkanocny, podobnie, jak wędliny (czy też właśnie jego kawałek) umieszczony w koszyku ze święconką jest symbolem obfitości. Spożywanie go...
2022-04-14
• Przepisy świąteczne – babka wielkanocna
Mówi się, że babka wielkanocna pochodzi z Francji gdzie król Stanisław I Leszczyński miał zamoczyć resztę ciasta w rumie i nazwać je na cześć...
2022-04-13
• Przepisy świąteczne - pascha
Po długim poście, jaki wierni w kościele katolickim rozpoczynają od Środy Popielcowej, a jego przesłaniem jest wewnętrzna przemiana i duchowe...
2022-04-12
• Przepisy świąteczne - zakwas na żurek
Tradycyjny żurek kojarzymy z tym ugotowanym na wędzonce, białej kiełbasie i zakwasie. W wersji postnej, czy wegetariańskiej pomijamy boczek i...
2022-04-11
• Zupa gulaszowa smakiem stycznia
Agnieszka Helińska pierwszą laureatką dziewiątej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Na rozgrzewający, zimowy obiad zaproponowała zupę gulaszową....
2022-02-10
• Smaczne, szybkie i tanie danie RISOTTO Z CYTRYNĄ
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
2021-08-30
• Szparagi zapiekane w beszamelu
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
2021-06-12
• Frittata na mój sposób
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
2021-05-21
• Wodzionka najlepsza na odporność
Tradycyjna śląska wodzionka została smakiem lutego tegorocznej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. To propozycja pani Izabeli Skalik z Mikołowa na...
2021-03-13