Truskawkowe kokardki smakiem dzieciństwa
Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Receptury można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.Do końca wakacji można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy, które przywieziemy z urlopu jako kulinarne wspomnienia. - Po powrocie z wakacji dzielimy się z rodziną i przyjaciółmi wrażeniami, także tymi kulinarnymi, częstując ich daniami i przekąskami, na które przepisy podpatrzyliśmy na wakacjach – mówi Iwona Małyska. – Niektóre z nich na stałe wpisują się w domowe menu, przypominając nam beztroskie chwile – dodaje.
Makaronowe kokardki z truskawkami
Składniki:
150 g makaronu kokardki,
300 g truskawek,
pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany homogenizowanej 12%,
2 łyżki cukru lub ksylitolu,
listki mięty do dekoracji
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, połowę truskawek kroimy na plasterki, a drugą połowę miksujemy z cukrem i jogurtem lub śmietaną. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym, na górze układamy plasterki truskawek. Dekorujemy listkami mięty.
Smacznego!