.
10 lipiec 2020

Truskawkowe kokardki smakiem dzieciństwa

zdjęcie: Truskawkowe kokardki smakiem dzieciństwa / fot. nadesłane
fot. nadesłane
Makaron z truskawkami smakiem czerwca w konkursie „Rudzkie Smaki". Przepis przesłała Agnieszka Wyciślik jako propozycję dania dzieciństwa. - Pamiętam, jak mama robiła truskawkowy obiad na słodko. Teraz w sezonie przygotowuję go dla mojej rodziny - mówi laureatka konkursu. „Smaki wakacji" to z kolei hasło lipcowej i sierpniowej edycji konkursu. Do końca wakacji do rudzkiego magistratu można przesyłać receptury na kulinarne wspomnienia z wakacji.
REKLAMA
Ten obiad na słodko, będący wspomnieniem dzieciństwa,  na pewno przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym członkom rodziny. Okazuje się, że truskawki nie muszą być jedynie dodatkiem do deserów. Danie jest proste w przygotowaniu, warto więc wykorzystać czas, kiedy możemy najeść się  do woli aromatycznymi truskawkami. W wersji fit można użyć makaronu razowego, a zamiast cukru dodać ksylitol, który ma zdecydowanie mniej kalorii.

Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Do końca wakacji można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy, które przywieziemy z urlopu jako kulinarne wspomnienia. -  Po powrocie z wakacji dzielimy się z rodziną i przyjaciółmi wrażeniami, także tymi kulinarnymi, częstując ich daniami i przekąskami, na które przepisy podpatrzyliśmy na wakacjach   – mówi Iwona Małyska. – Niektóre z nich na stałe wpisują się w domowe menu, przypominając nam beztroskie chwile – dodaje.

 Receptury  można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Makaronowe kokardki z truskawkami

Składniki:
150 g makaronu kokardki,
300 g truskawek,
pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany homogenizowanej 12%,
2 łyżki cukru lub ksylitolu,
listki mięty do dekoracji

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, połowę truskawek kroimy na plasterki, a drugą połowę miksujemy z cukrem i jogurtem lub śmietaną. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym, na górze układamy plasterki truskawek.  Dekorujemy listkami mięty.      

Smacznego!
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Ruda Śląska
3.7°C
wschód słońca: 05:29
zachód słońca: 19:54
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Rudzie

kiedy
2024-05-08 19:00
miejsce
Śląski Teatr Impresaryjny im....
wstęp biletowany
kiedy
2024-05-08 20:30
miejsce
Śląski Teatr Impresaryjny im....
wstęp biletowany
kiedy
2024-05-10 17:30
miejsce
Dom Kultury Bielszowice, Ruda...
wstęp biletowany
kiedy
2024-05-16 09:00
miejsce
Muzeum Historii Polski Ludowej,...
wstęp biletowany