Ostatnia szansa na udział w konkursie kulinarnym!
fot. nadesłane
Tylko do końca listopada można jeszcze przesyłać przepisy do X edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Jego podsumowaniem, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Smakiem października został placek jogurtowy ze śliwkami według przepisu Marty Lip-Kornatki. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na ciepłe danie, a smak grudnia tradycyjnie będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.
REKLAMA
Kolejna edycja kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem dobiega końca.
Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw materiałów promocyjnych miasta.
- 2 jajka,
- szklanka cukru,
- dwie łyżki oleju,
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa,
- szklanka jogurtu greckiego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śliwki,
- łyżka cukru i cynamon do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Jajka łączymy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz skórkę. Skórki powinno być sporo, np. z jednej całej pomarańczy lub jednej sporej cytryny. Mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, z wierzchu gęsto układamy przekrojone na pół, wydrylowane śliwki (miękką częścią do góry). Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
Październikowym smakiem został placek jogurtowy ze śliwkami Marty Lip Kornatki. Autorka przepisu proponuje dodać do ciasta skórkę pomarańczy lub cytryny.Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Zamykamy dziesiątą, jubileuszową edycję konkursu „Rudzkie Smaki” i już zapraszamy do przyszłorocznej odsłony – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Do końca listopada można przesyłać przepisy na dania na ciepło oraz przysmaki na wigilijny stół.Skórka pomarańczy lub cytryny w połączeniu ze śliwkami i aromatem cynamonu daje ciekawy smak. Deser w sam raz do jesiennej herbatki – poleca autorka przepisu.
Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem – mówi Iwona Małyska.
Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.Będzie to już dziesiąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu – dodaje.
Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw materiałów promocyjnych miasta.
Placek jogurtowy ze śliwkami
Składniki:- 2 jajka,
- szklanka cukru,
- dwie łyżki oleju,
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa,
- szklanka jogurtu greckiego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śliwki,
- łyżka cukru i cynamon do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Jajka łączymy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz skórkę. Skórki powinno być sporo, np. z jednej całej pomarańczy lub jednej sporej cytryny. Mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, z wierzchu gęsto układamy przekrojone na pół, wydrylowane śliwki (miękką częścią do góry). Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
PRZECZYTAJ JESZCZE